E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Låt oss för ett ögonblick gå tillbaka till tiden för arkitekttävlingen. Det hade då pratats lite allmänt om att en lämplig kostnad för ett konserthus skulle vara 180 miljoner kronor eller kanske 220 miljoner kronor. När tävlingen beslutades gavs en kostnad på 300 miljoner som en lämplig riktlinje för en konsert- och kongressanläggning. Bara en riktlinje alltså. Däremot var det krav på att byggnaden skulle vara på totalt 11000 kvadratmeter, ha en största sal med plats för 1350 personer, och ha två mindre salar.

I januari 2004 var det tänkt att styrgruppens arbete skulle presenteras. Det sköts upp några veckor, men detaljer började läcka ut. För att hålla nere kostnaderna, hade största salen bantats till 1150 sittplatser. Det är för litet, klagade musiker och konsertarrangörer.

I början av februari presenterades så slutförslaget. Det rör sig om en koloss med 37 meters höjd och glas- och aluminiumfasad. Ursprungligen var den tänkt att ha titan i fasaden, men det blev för dyrt, tyckte styrgruppen, som annars inte ville dra ner på kravet att huset ska bli ett monument. Den totala ytan är 14600 kvadratmeter, vilket är en minskning jämfört med det förslag som vann arkitekttävlingen. För att hålla nere kostnaderna, hade nämligen styrgruppen inte bara bantat ner den stora konsertsalen, utan också andra kringutrymmen som omklädningsrum och allmänna utrymmen runt om salarna. Så stora är bantningarna att tilltänkta användare klagar på att de kommer att få för lite utrymme att klä om på, och lasta in och ut grejor på.

Dessutom hade man skippat tanken på en restaurang högst upp. Däremot var behöll man ett café i entrévåningen. Du att veta att det sannerligen inte är någon brist på restauranger och caféer i Uppsala. Myndigheter har talat om överetablering och, liksom på så många andra håll, verkar det som om många restauranger känner sig tvingade att fuska lite med skatter och anställa svart arbetskraft för att få verksamheten att gå ihop.

Vad betyder egentligen en höjd av 37 meter? De hus som står runt kvarteret Gerd är ca 15-20 meter höga. Folkets hus, som ligger i närheten är kanske 30 meter högt. Uppsala slott, ett känt landmärke i trakten, har torn som är cirka 35 meter höga. Resten av byggnaden är lägre. Det står dock högst upp i backen som leder till/från centrum, så det ser större ut än det verkligen är.

Ja, hur man än letar i Uppsalas stadskärna så finns det bara en byggnad som är högre än den planerade kolossen: Domkyrkan, vars torn sträcker sig 119 meter upp i luften. Den planerade byggnaden har alltså ett utseende och en höjd som totalt avviker från allt annat i närheten. Ändå hade styrgruppen i sin rapport fräckheten att påstå att den visar respekt för och är i samspel med Uppsalas övriga betydelsefulla historiska byggnader.

Tillbaka