E-Post


Kontakta webmaster


 

www.lars-kamel.se

Från vårt köksfönster kan jag skymta glasspiran på Kristallen långt bort, på ungefär en halvtimmes gångavstånd, i motsatt riktning mot den till Vaksala Torg. Kristallen är ett kontorshus, där det också går att hålla mindre kongresser och banketter. Det är ett ganska fint hus, både utanpå och inuti, och många företag har lokaler där. Ganska stort är det också, men det dominerar inte omgivningarna, som det planerade monumentet vid Vaksala Torg kommer att göra om det blir av. Eftersom huset heter Kristallen och ligger i Uppsala, är det rimligt att också kunna kalla det Uppsalakristallen.

Vad har nu detta med den planerade monumentet vid Vaksala Torg att göra? Jo, i januari 2004 upptäckte jag plötsligt i tidningen att Lena Hartwig och hennes medhjälpare ville att monumentet skulle kallas Uppsalakristallen. Jag erkänner att jag blev rasande. Namnet i sig är totalt olämpligt på den fula koloss som planeras. Kristaller är ju små, vackra formationer i naturen. Dessutom är ju namnet redan upptaget. Det finns ett hus som heter Kristallen i Uppsala. Man kan undra hur det är ställt med lokalkännedomen hos Uppsalas kommunpolitiker, när de tydligen inte känner till det? Men vad kan man vänta sig av politiker som avskyr sin hemstad så mycket att de vill avsluta den förstöring av centrum som 60- och 70-talets kommunalpolitiker påbörjade?

Jag skrev därför en insändare till UNT, där jag påpekade just att namnet Uppsalakristallen redan är upptaget, och att en lämpligt namn på en ful koloss naturligtvis är Fulkolossen. Lena Hartwigs monument borde kallas Fulkolossen, och ingenting annat. Hur angelägna politikerna än är att lansera andra, missprydande namn, så är det ingenting att bry sig om. Kalla det Fulkolossen ändå. Det är det allmänt vedertagna, folkliga namnet som är det rätta, inte vad det står på namnskyltar.